DUHOVNA OBNOVA MINISTRANATA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE I PROSLAVA PATRONA SJEMENIŠNE CRKVE U TRAVNIKU

U Nadbiskupskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku od 19. do 21. lipnja 2016. godine održana je trodnevna duhovna obnova za ministrante Vrhbosanske nadbiskupije. Na duhovnoj obnovi je sudjelovalo 57 ministranata iz slijedećih 9 župa: Bijeljina, Bistrica kod Uskoplja, Bistrica kod Žepča, Gromiljak, Novi Travnik – Presveto Trojstvo, Kupres, Prozor, Skopaljska Gračanica i Žepče.

           

Duhovna obnova započela je pokorničkim bogoslužjem i svetom misom koju je predslavio i propovijedao vlč. Marko Mikić, vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu i povjerenik za duhovna zvanja Vrhbosanske nadbiskupije. U propovjedi je pozvao ministrante na revno služenje oltaru, naglasivši važnu ulogu ministranata u župnoj zajednici. Nakon svete mise uslijedila je večera te međusobno upoznavanje ministrantskih grupa, kao i predstavljanje aktivnosti ministranata u njihovim župama.

 

            Drugog dana duhovne obnove ministranti su u jutarnjim satima mogli pogledati zanimljiv dokumentarni film o časnom sluzi Božjem Petru Barbariću. Zatim je Ivan Rajič, generalni duktor sjemenišne zajednice, prezentirao najznačajnije osobe iz povijesti Sjemeništa, život i rad sjemeništarca i osobni duhovni poziv, nakon čega su ministranti mogli postavljati pitanja sjemeništarcima. Poslije toga ministranti su otišli u obilazak najznačajnijih znamenitosti grada Travnika kojom prilikom su posjetili župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja gdje je župnik mons. Mato Janjić ispričao o povijesti i sadašnjem stanju u župi, rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, poznato izletište Plava voda i travničko groblje Bojna na kojem je prvotno bio pokopan časni sluga Božji Petar Barbarić. U poslijepodnevnim satima toga dana bilo je organizirano natjecanje iz nogometa, stolnog tenisa i ubacivanja trojki u košarci. Prvo mjesto u nogometu osvojili su ministranti iz župe Gromiljak, drugo mjesto pripalo je župi Žepče i treće župi Novi Travnik – Presveto Trojstvo.  Najbolji u stolnom tenisu bio je Igor Tadić iz župe Žepče, drugo mjesto osvojio je Stjepan Injić iz Novog Travnika, a treći u poretku bio je Luka Bagarić iz Skopaljske Gračanice. U ubacivanju trojki najbolje talente je pokazao Stjepan Injić iz Novog Travnika, a slijedili su ga Marko Pravdić iz Gromiljaka i David Ostojić iz Novog Travnika. Nakon sportskih natjecanja slavljenja je sveta misa u 18 sati koju je predslavio i propovijedao nadbiskup vrhbosanski uzoriti kardinal Vinko Puljić. U propovijedi je naglasio važnost rane i pravovremene formacije i usvajanja istinskih vrijednosti kod mladih osoba. U večernjim satima toga dana animatori Vrhbosanske nadbiskupije su zabavili ministrante prikladnim igrama.

           

Završnog održao se kviz iz vjeronauka na temu Božjeg milosrđa. Najbolje znanje je pokazao Zoran Jurić iz Bistrice kod Žepča kojeg su u rezultatima pratili Luka Barešić iz Žepča i Miroslav Alvir iz Skopaljske Gračanice. Zatim je uslijedio središnji događaj, proslava zaštitnika sjemenišne crkve sv. Alojzija Gonzage. Svečanu svetu misu u 11 sati, na kojoj je sudjelovalo veliko mnoštvo vjernika iz travničkog kraja i hodočasnika iz Mostara i Čeljeva, je predslavio i propovijedao također vlč. Marko Mikić uz koncelebraciju župnika Travničkog dekanata, župnika ministranata i drugih svećenika. U propovijedi vlč. Mikić je govorio o životu sv. Alojzija Gonzage, zaštitnika mladih i studenata, koji ostaje trajni uzor mladim generacijama kršćana.  Po završetku svete mise, na zajedničkom ručku proglašeni su pobjednici natjecanja, te dodijeljene nagrade i priznanja čime je završio ministrantski susret.

 

Dragan Brekalo

Ivan Andrić